Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Projekt 1: Översyn av det existerande legala systemet för miljökvalitetsnormer

Syftet med projekt 1 är att göra en samlad rättslig analys av systemet för miljökvalitetsnormer i Sverige och ett antal andra länder, från att normerna sätts, till att de genomförs och följs upp. Analysen av det svenska systemet omfattar alla typer av MKN, effekten av de senaste ändringarna i miljöbalken samt rättspraxis och tillsynsmyndigheters tillämpning.

Resultaten kommer att presenteras i en rapport som i första hand vänder sig till de privata och offentliga aktörer som tillämpar eller beslutar om miljökvalitetsnormer och tillämpningen av dessa. Rapporten kan också vara användbar för övriga delprojekt inom SPEQS samt andra akademiker.

Studien av utländska MKN‐system görs dels genom en funktionell studie av ett antal av EU:s medlemsstaters system med MKN för vatten, dels genom en djupstudie av systemet för MKN avseende vatten i England (tillsammans med projekt 2 och 3) samt dels genom en undersökning av systemet i USA för både luft‐ och vattenkvalitetsnormer. I samtliga dessa studier används ett antal scenarier som ska tydliggöra de rättsliga effekterna i konkreta situationer.

Studien av medlemsstaters MKN‐system för vatten presenteras i en antologi. Studien av det amerikanska MKN-systemen presenteras i en vetenskaplig artikel och det engelska systemet som en del av en artikel producerad inom projekt 2. Utifrån analyserna av de olika MKN‐systemen inom projekt 1 utvecklas alternativa rättsliga modeller för ett MKN‐system inom projekt 6, där dessa modellas också testas och utvärderas.

Projektledare: Lena Gipperth, Associate Professor in Environmental Law

Projektmedlemmar: Christina Olsen‐Lundh, Doctor in Environmental Law och Anna Christiernsson

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?