Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram - problem och lösningar

Slutkonferens inom forskningsprogrammet SPEQS

Tid: Torsdagen den 7 april 2016, kl 08.30-16.30

Plats: Tysk-svenska handelskammaren, Valhallavägen 185, Stockholm

Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram används i Sverige för att genomföra miljömål och EU:s direktiv med krav på kvaliteten på luft, vatten och marin miljö. Flera utredningar och den allmänna debatten har klargjort att många aktörer är missnöjda med hur systemet med miljökvalitetsnormer är konstruerat och hur det har tillämpats hittills. Frågor har ställts om det finns tillräckliga styrmedel för att påverka beteendeförändringar, om organisationen för att genomföra kraven är ändamålsenlig, om systemet är kostnadseffektivt och rättssäkert samt om fördelningen av bördor är rättvis. Dessutom har EU i olika sammanhang kritiserat Sveriges genomförande av flera av dessa direktiv. Men frågan är hur systemet kan fungera på ett ändamålsenligt sätt och samtidigt uppfylla kraven i EU-direktiv och miljömål.

2016 avslutas forskningsprogrammet SPEQS (A system perspective on environmental quality standards) som koordineras av Havsmiljöinstitutet och finansieras av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag. Syftet med SPEQS har varit att ta fram ny kunskap om det svenska systemet för miljökvalitetsnormer. Särskilt fokus har legat på de normer som används inom förvaltningen av vatten och hav. Forskare inom juridik, statskunskap, miljöpsykologi och ekonomi har undersökt hur systemet är uppbyggt och hur det uppfattas av olika intressenter. Vidare har man tittat på hur systemet eller delar av det kan förändras för att öka legitimiteten, kostnadseffektiviteten, adaptiviteten samt att stärka sambandet mellan olika delar i systemet.

Konferensen syftar till att presentera de studier som gjorts inom SPEQS av nuvarande system med miljökvalitetsnormer och åtgärdsproblem samt hur dessa problem kan hanteras. Konferensen vänder sig särskilt till dig som arbetar inom den offentliga förvaltningen, men även du som på andra sätt arbetar med miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram är varmt välkommen. Förutom att presentera våra resultat vill vi diskutera förslagen till förbättringar av systemet.

 

 

Presentationer

Här kan du ladda ner och titta på presentationerna som hölls vid SPEQS slutkonferens.

Inbjudan och program

Inbjudan

Program

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?