Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om SPEQS

SPEQS är en acronym för: A Systems Perspective on Environmental Quality Standards.

SPEQS är ett treårigt forskningsprogram som startades våren 2012 och som arbetar för att ta fram ny kunskap om det svenska systemet för miljökvalitetsnormer.

Idag råder det delvis osäkerhet om hur lagstiftningen ska tillämpas, om normernas funktion och om myndigheternas möjligheter och skyldigheter att agera för att se till att normerna inte överskrids. Dessutom finns det många normer som inte uppnås eller kommer att kunna uppnås, trots att åtgärder vidtagits.

Forskningsprogrammet SPEQS undersöker vad detta genomförandeunderskott beror på. det görs genom att studera hur systemet är uppbyggt, hur det uppfattas av olika intressenter och vilka effekter osäkerheter kring reglernas tillämpning har.

Resultaten av programmet ska kunna användas av de som tillämpar reglerna om miljökvalitetsnormer. Det kan vara myndigheter på olika nivåer, företrädare för verksamheter, eller organisationer och enskilda som berörs av en otillfredsställande miljökvalitet.

Programmet koordineras av Havsmiljöinstitutet och finansieras av Naturvårdsverket.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?